TECHNIK COOL Levegő-Víz Hőszivattyú

Split Versati

Energiatakarékos és környezetbarát hűtési, fűtési és melegvíz előállítására alkalmas levegő-víz hőszivattyúk.

A világ egyik legnagyobb klíma és hőszivattyú gyárának terméke, amely mögött eddig több, mint 60 millió eladott gép áll, amelyet 727 laborban tesztel, több mint 10 ezer mérnök, a világ 160 országában.
A folyamatos újításoknak köszönhetően (amit 72 fejlesztői központban végeznek) számos technológiai szabadalom képezi részét a hőszivattyúk fejlesztésének. Ezek közül kiemelkedik a kompresszor és a központi hűtőegység folyamatos tesztelése és fejlesztése. Különösképpen a szoftveres innovációkat illetően.
A Technik Cool hőszivattyú kinyeri a megújuló energiát a levegőből és ezáltal fenntartható módon biztosítja az otthona számára a fűtést és a melegvíz- ellátást.

– A PIACON KAPHATÓ LEGJOBB VÁLASZTÁS –

A hőszivattyú olyan berendezés – kalorikus gép – , mely arra szolgál, hogy az alacsonyabb hőmérsékletű környezetből hőt vonjon ki és azt magasabb hőmérsékletű helyre szállítsa. Használatának célja a hőenergiával való gazdálkodás, melynek során hűtési energiát fűtésben (pl. melegvízkészítésben) fel lehet használni, illetve környezeti hőt lehet hasznosítani.

A hőszivattyú elvileg olyan hűtőgép, melynél nem a hideg oldalon elvont, hanem a meleg oldalon leadott hőt hasznosítják. Minden olyan fizikai elv alapján készülnek hőszivattyúk, melyeket a hűtőgépeknél is használnak. Leggyakoribbak a gőzkompressziós elven működő berendezések, de léteznek abszorpciós hőszivattyúk is. A hőszivattyúk fordított üzemmódban is működnek, ekkor a melegebb hely hűtésére is használhatók. A hőszivattyúk energiamérlegüket tekintve fordított üzemmódban működtetett hőerőgépnek, „erő-hő gépeknek” is felfoghatók.

A gőzkompressziós hőszivattyúkban az erre megfelelően választott hűtőfolyadék gőze áramlik zárt csővezetékben. A gőz a fűteni kívánt oldalon elhelyezett kondenzátorban lecsapódik, miközben hőjét a kondenzátor csőfalán keresztül átadja vagy a helyiség levegőjének, vagy a központi fűtés vizének. Majd a cseppfolyós hűtőközeg a fojtószelepen keresztül expandál, és közben hirtelen elpárolog és hőmérséklete lecsökken. A kisnyomású, hideg gőzt a hideg oldali hőcserélőben a külső környezet felmelegíti, majd a kompresszor összesűríti és visszajuttatja a kondenzátorba, és a folyamat megismétlődik. Megfelelően kialakított hőszivattyúban az áramlás iránya megfordítható, ekkor a berendezés fűtés helyett hűti a helyiséget. A legtöbb esetben a hőszivattyúk hőforrásként a külső levegőt, a talajt, esetleg a természetes vizeket (tenger, tó, talajvíz) használják.

MEGÚJULÓ ENERGIÁVAL MŰKÖDIK

Gazdaságos és környezetbarát módszer

Talajvízben vagy levegőben

Természetes, megújuló energia

Rendkívül alacsony áram – rendkívül gyors működés

A hőszivattyú működése

A levegő-víz hőszivattyús rendszerek hatékonyságát gyakran a COP értékkel próbáljuk jellemezni, ez azonban az adott térség meteorológiai viszonyainak ismerete nélkül téves képet adhat. Az összehasonlítás alapja sokkal inkább az SPF kell hogy legyen, mivel ez egy teljes évre/fűtési szezonra érvényes érték, melyből a rendszer energiaigénye is kalkulálható. A COP adott hőmérsékletekre jellemző értékeihez már illeszthető egy görbe, mely alapján minden külső hőmérsékletre ismertté válik a COP, és így a külső hőmérsékletek gyakorisága alapján már SPF számítható. Gyári adatok alapján, Nyugat-magyarországi meteorológiai adatokat figyelembe véve 4 fölötti SPF értéket kapunk, hozzátéve, hogy a fent bemutatott levegő-víz hőszivattyú a ma kaphatók egyik legjobbika.
Ehhez persze a megfelelő hőleadó- oldali kialakítás, azaz alacsony hőmérsékletű fűtési rendszer is szükséges, és a fenti COP értékek 35 °Cos fűtési előremenő hőmérsékletet feltételeznek. Többek között a hőszivattyús fűtési rendszereket támogató kedvezményes villamosenergia-tarifákkal járó kötelezettségek miatt
(melyek a hőszivattyút tápláló villamos energia kétórás szüneteltetését jelentik) fűtési puffertároló alkalmazása is indokolt a fűtési rendszerben.
Mivel a hőszivattyús rendszer hatékonysága a hőforrás (levegő-víz hőszivattyúk esetében a levegő) hőmérsékletétől és az előállítandó hőmérséklettől függ.

H Tarifa

A tarifát az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. szolgáltatási területén lévő lakossági ügyfelei igényelhetik meglévő, illetve új hőszivattyús rendszer villamosenergia ellátásához. Ez által a fűtési számla meglehetősen csökken. Ha a családi házat vagy alacsony energiaigényű kisebb társasházat levegő-víz hőszivattyúval fűtjük, és a hőszivattyú hatékonysága egy előre megállapított érték felett van, akkor a hőszivattyú üzemeltetéséhez igényelhetünk kedvezményes áramtarifát.

A kültéri egységhez kell kiépíteni egy leválasztó kapcsolót (GANZ KK kapcsoló). A beltéri és kültéri egység között egy 20mm belső átmérőjű gégecsövet behúzása szükséges (a kommunikációs kábelnek). Vegytiszta Rézcső 10 mm és 16 mm csőpár + párazáró szigetelés (30 mm) védőcsőben. A megfelelő méretű kábel behúzása a kültéri és a beltéri egység között.(PL. a 8,5kw-hoz 3*4-es kábel).stb.

 

Telepítési feltételek

A megrendelőnek a hőszivattyú beüzemelését megelőzően az alábbi feladatokat kell végrehajtania: Az elektromos energia (H vagy GEO tarifa) kiépítése a készülékekre vonatkozóan. A GEO vagy H tarifa nyilatkozatot a telepítő cég állítja ki! A kapcsolószekrényt min. 30 cm távoságra kell felszerelni a beltéri egységtől annak burkolatának akadálytalan leszerelhetősége érdekében. A hőszivattyú hidraulikai fűtőköri és használati melegvíz kiépítéséhez a következő munkafolyamatokat kell elvégezni: a csőhálózat szigetelése, légtelenítése, feltöltése és nyomáspróbája (a hűtési csővezetékek párazáró szigeteléssel történő
bevonása). A hőszivattyú fűtési/hűtési hidraulikai körébe mágneses iszapleválasztó beépítése a hőszivattyú elé a fűtési/hűtési visszatérő gerincágba,
mikrobuborék leválasztó beépítése a fűtési/hűtési előremenő ágba, automata
légtelenítő szelepek beépítése a legmagasabb pontokra kötelező!

A hőszivattyúnak a használati melegvíz köre nem tartalmaz biztonsági szerelvényeket, visszacsapó szelepet, biztonsági szelepet, tágulási tartályt. A felsorolt szerelvények beépítése kötelező, hiányuk meghibásodás esetén a gyártói garancia visszavonásával járhat, a nem rendeltetésszerű üzemeltetés miatt. A bel-, és kültéri egységében keletkező kondenzvíz elvezetéséről gondoskodni kell! A kültéri egység számára szél és eső elleni védelmet biztosítani kell! Amennyiben az épület tető kilógása nem védi meg a kültéri egységet az esőtől, ónos esőtől, hóeséstől, egy kis tetőszerkezettel ezt biztosítani kell, továbbá ha a kültéri egység erős szélterhelésnek van kitéve, szélárnyékolásra is szükség lehet.

A garancia megtartásának feltétele a szakszerű beüzemelés és a rendszeres, éves karbantartás!

Hivatalos beüzemelő és
szervíz partnerünk:

DAMASZTOR KFT.

Műszaki és Technikai információk:

CSATÓ ISTVÁN
Tel: +36 (20) 342 – 6663
E-mail: csato.istvan@damasztor.hu
1196. Bp. Hunyadi u.171

BREZOVAY ISTVÁN
Tel: +36 (20) 292 – 5892
E-mail: brezovay.istvan@damasztor.hu

Kérdése van?

Kérdése van a hőszivattyúról, bővebb információra lenne szüksége?

Keressen minket bizalommal!

2 + 14 =

Pin It on Pinterest

Share This